‘Anthotyping’ Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

‘Anthotyping’ Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

Persbericht Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Oudemirdum – 15 juli 2024 brachten drie internationale kunstenaars Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân in kleurbeeld door middel van ‘anthotyping’, een authentieke kleurtechniek waarbij zonlicht motieven op vezel afdrukt.

Baukje Miedema Krûdetún en klif 'De Reidikker', Photo: Teresa Carvalheira.
Baukje Miedema Krûdetún en klif ‘De Reidikker’, Photo: Teresa Carvalheira.

Nationaal Landschap in kleur
De drie ontwerpers en ambachtslieden Freja Nielsen (Denemarken), Teresa Carvalheira (Portugal) en Roua Alhalabi (Syrië), verbonden aan de Design Academy in Eindhoven, bezochten een aantal plekken in Gaasterland met Landschapsambassadeurs van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Daar maakten ze kennis met de lokale vegetatie om vervolgens te werken met Anthotyping, een authentieke kleurtechniek waarbij zonlicht motieven op vezel afdrukt.

Ambassadeurs Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Landschapsambassadeurs Baukje Miedema, Fedde Bergsma, Sytse Bouwhuis en Ruud Oudega namen de dames mee in het veld. De vegetatie van het Stuwwallen landschap (Gaasterland), deelgebied van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, diende hierbij als basis.

Naast de diversiteit aan planten heeft grond en waterkwaliteit invloed op de kleurdruk. Door middel van de kleurtechniek Anthotyping zorgt het zonlicht voor het afdrukken van plantenmotieven op de vezel. Op deze manier ontwikkelt zich een kleurenpalet van de lokale kleuren van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân.

Baukje Miedema Krûdetún 'De Reidikker', Photo: Teresa Carvalheira
Baukje Miedema Krûdetún ‘De Reidikker’, Photo: Teresa Carvalheira

‘Anthotyping’ het eigentijds gebruik van Ambachten
De ontwerpers hebben al vele jaren ervaring in het werken met de ontwikkeling van textielkleuren, het werken met landschappen en ecologische experts. Het project onderzoekt anthotype als een participatieve kleurtechniek die mensen opnieuw kan verbinden met lokale ecosystemen. En daarbij zijn de landschapsambassadeurs een mooie schakel.

In tegenstelling tot het bekende cyanotype gebruikt anthotype alleen plantaardige materialen en geen agressieve chemicaliën. Ontwerpers Teresa Carvalheira en Freja Nielsen werken samen met ambachtsbeoefenaar RouaAtelier. Het project bevindt zich nog in de experimentele fase. Later dit jaar volgt een workshop in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en Bezoekerscentrum Mar en Klif.

Bezoekerscentrum Mar en Klif
Bezoekerscentrum Mar en Klif heeft een vaste tentoonstelling over het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Daarnaast organiseert Mar & Klif regelmatig activiteiten en excursies en kan men er o.a. terecht voor (toeristische) informatie over het Nationaal Landschap en de Landschapscursus.